Hem
/
Nyheter & Blogg
/
Resan från den akademiska världen till projektledare - Varför kommunikation är viktigare än du tror i ert IT-arbete

Resan från den akademiska världen till projektledare - Varför kommunikation är viktigare än du tror i ert IT-arbete

2019-10-17
Jag har undervisat i närmare 10 år parallellt med studierna. Det som jag tyckte var roligast då var att lyfta fram någon och få dem att utvecklas. Det är den ena delen som är attraktiv för mig som konsult & projektledare. Den andra delen är att vara den som hjälper till och kommer med kreativa lösningar, att jobba nära beställaren så att man tillsammans kommer fram till en lösning.

Hur kommer det sig att du sökte dig till Why?

Det grundar sig ifrån att jag har jobbat med André Sevä Nordvold sedan tidigare och har sedan dess haft ett väldigt stort förtroende för honom. Jag kände att honom vill jag arbeta mer med i framtiden. När tillfället dök upp och jag fick en bättre förståelse för vad Why vill tillföra till sina kunder och hur de skiljer sig ifrån sina konkurrenter, då var det väldigt lätt att tacka ja till erbjudandet.

Vad ser du som den största utvecklingen inom IT?

Den största delen är att allt är IT idag, förut fanns det IT-avdelningar som löste saker, de jobbade med IT. Men idag så jobbar alla med IT, alla förstår det till en viss del, IT går in i alla verktyg som man använder. Man bokar in möten direkt i mobilen, man kan köra en workshop direkt på Smart-TVn i konferensrummet eller arbetar på distans. Det fungerar liksom i bakgrunden och organisationen kan fokusera på sin kärnverksamhet.

Medför det några utmaningar?

De största utmaningarna när det kommer till IT så är det kommunikation. Medarbetare måste få reda på vad som pågår och de måste få möjligheten att förstå vad som händer. Det är viktigt att man inser hur komplext vissa delar kan vara, att anledningen till att saker och ting fungerar är på grund av ett stort och krävande arbete ifrån IT-avdelningarna. Det gör att förändringar inom IT är så mycket mer än att endast hitta en lösning som fungerar i verksamheten, man måste kommunicera igenom hela processen, vara ödmjuk inför arbetet och tydliggöra vilka utmaningarna som man kan stöta på.

Vilka utmaningar tror du organisationer kommer ställas inför i framtiden?

Jag tror att medarbetare och organisationer inom en ganska snar framtid kommer förvänta sig färdiga lösningar, att man har ett stort system där alla funktioner och applikationer ingår. Där tror jag att problematiken kan uppstå, att för det första besitta kunskapen som behövs för hur komplext en sådan lösning kan vara och vad som krävs för att allt ska fungera. Det kommer därför ställas ännu högre krav på organisationer som beställare att de besitter just den kunskapen eller att de tar hjälp av de som besitter den.

Har du några tips till organisationer som antingen funderar eller ska genomföra en förändring av deras IT?

  • Tänk på behovet – fundera på vad ert behov är istället för att bara fundera på vad som är lösningen, det är det viktigaste.
  • Slutför det ni har påbörjat – när man väl har bestämt sig för något, se till att det genomförs, att man informera organisationen om det och varför man genomför förändringen.

Snabb bakgrund om Emil

Namn: Emil Melander
Ålder: 34 år
Bakgrund: Emil har en lång erfarenhet inom den akademiska världen där han doktorerat i fysik och bedrev forskning om Materialfysik på Uppsala Universitet. Parallellt med detta har han bedrivit internationella forskningsprojekt så som forskningen inom nanoteknik, föreläst och agerat handledare för forskare och doktorander. 2017 tog han beslutet att flytta upp till Sundsvall. Han har sedan dess arbetat som projektledare där fokus har varit hur man tar fram värdeskapande IT-lösningar. Han har agerat som projektledare inom flertal projekt som berör allt ifrån infrastruktur till service management.
Intressen & Fritid: Jag tycker om matlagning och att prova på nya recept, det kommer mycket ifrån att jag har rest runt en del och tagit del av många kulturer. Annars tycker jag om träning, umgås med min fästmö och vara ute i naturen. Sedan har vi en liten pudel på 1,5 år.

Om Why

På Why ser vi inte kunder som uppdrag eller kundcase, vi ser det som ett samarbete. Det är ett sätt att hjälpa människor, genom att utveckla de verksamheter vi samarbetar med ser vi till att de kan fokusera på deras kärnverksamhet. Why är ett företag som är lokaliserat i Sundsvall, vi är idag 18 anställda och vi växer så det knakar! Vi samarbetar med organisationer inom både den privata och offentliga sektorn, vi ser att allt fler organisationer får upp ögonen för vad IT innebär för deras verksamhet och vilka möjligheter som finns. Det tycker vi är super roligt! Vi ser även att det är mycket som kommer hända i framtiden och möjligheterna för utveckling är oändlig, även för alla whyare.

Låt din organisation växa.
Idag är dagen då du slutar oroa dig för IT-problem
Ta nästa kliv